środa, 11 lipca 2012

Bruschetta

Bruschetta ze szparagami

Jest to jedna z moich ulubionych propozycji na kolację i nie mówię tu tylko o wersji ze szparagami ale ogólnie o Bruschettach. Zawsze są dobre, szybkie w przygotowaniu i można je robić ze wszystkim co skutecznie czyści lodówkę.

Dzisiejsza wersja ze szparagami wymaga trochę więcej pracy, zwłaszcza w temacie przygotowania sosu jajeczno musztardowego.

Składniki:
  • Ciemne pieczywo
  • Szynka parmęńska
  • Ser cheddar
  • Mozzarella
  • Zielone szparagi
  • Dwa żółtka
  • Dwie łyżki miodu
  • Dwie łyżki musztardy
  • sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Bohaterem danie zdecydowanie są szparagi. Ich przygotowanie jest bardzo proste najważniejsze aby były świeże. Szparagi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu, przed tym jednak odcinamy łykowate końce, około 3 cm. Jest wiele sposobów gotowania szparagów, na parze, w wysokim garnku na stojąco. Ja gotowałem w zwykłym garnku pod przykryciem i było ok. Wyszły miękkie i smaczne.

W między czasie przygotowujemy chleb. Kroimy na cienkie kromki, nie potrzebujemy wielkich grubych pajd, od takich rosną bandziochy :), lepiej mniej chleba a więcej dodatków. Chleb możemy posmarować masłem lub skropić oliwą i wetrzeć w niego trochę czosnku. Na to kładziemy szynkę, mozzarelle i ser. Wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy do momentu aż będą krupiące i ser się rozpuści.

A teraz sos.
Do miski wbijamy dwa żółtka, dodajemy dwie łyżki miodu,dwie łyżki musztardy i szczyptę chili. Mocno mieszamy i dodajemy 1/3 szklanki wrzątku. Sos w tym momencie będzie rzadki i wodnisty. Teraz coś co zabrzmi bardzo pro... Kąpiel wodna. Dobrze aby miska w której jest sos, była większa. Stawiamy ją na garnku, w którym gotuje się woda i ubijamy sos przez 5 minut ubijaczką do jajek. Sos musi przyjąć konsystencję piany. Starczy go na dużo kanapek, więc jeżeli planujecie robić je tylko dla siebie, zmniejszcie ilość składników. Te proporcje składników powodują, że sos jest dość słodki, więc możecie zmniejszyć ilość miodu. Najważniejsze to próbować w trakcie, nie da się dobrze ugotować bez próbowania.

Na gotową kanapkę kładziemy, szparagi i polewamy sosem.


Tips&Tricks:
Pamiętajcie o tym, aby jajka zawsze wbijać najpierw do osobnej miski i powąchać. Na opakowaniach są daty przydatności do spożycia ale wystarczy, że jedno jajko będzie zepsute i mamy spaskudzone całe danie. Dotyczy to zwłaszcza dań, w których używamy dużej ilości jajek jak np. ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz