poniedziałek, 9 lipca 2012

Gotowany Bób

Gotowany bób

Bardzo szybka i smaczna przekąską, którą możemy zastąpić chipsy lub inne gotowce.

Składniki:
  • Bób
  • Sól
  • Masło lub oliwa
Przygotowanie:
Jej przygotowanie jest banalne. Kupujemy świeży bób, wrzucamy do garnka i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy do miski i wtedy możemy skropić oliwą lub, wymieszać z odrobiną masła. Solimy i koniec. Bób jest dobry zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dla osób, które wcześniej nie miały z nim do czynienia. Jemy tylko środek, bób jest otoczony delikatną osłoną, wystarczy ją rozerwać lub przegryźć i dostaniemy się do nasiona.

A co do Boba? Oczywiście pszenicznego Ciechana. 



Jakie wartości odżywcze ma bób?

Bób jest drogocennym źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza , wit. C, A i witamin z grupy B. Dietetycy cenią go natomiast za walory odżywcze – zawarty w nim błonnik, węglowodany i zdrowe tłuszcze, mogą stać się podstawą w niejednej zdrowej diecie, należy jednak pamiętać, że bób jest też dość ciężkostrawny i kaloryczny.

1 komentarz: