Gotowany bób
Bardzo szybka i smaczna przekąską, którą możemy zastąpić chipsy lub inne gotowce.
Składniki:
- Bób
- Sól
- Masło lub oliwa
Przygotowanie:
Jej przygotowanie jest banalne. Kupujemy świeży bób, wrzucamy do garnka i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy do miski i wtedy możemy skropić oliwą lub, wymieszać z odrobiną masła. Solimy i koniec. Bób jest dobry zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dla osób, które wcześniej nie miały z nim do czynienia. Jemy tylko środek, bób jest otoczony delikatną osłoną, wystarczy ją rozerwać lub przegryźć i dostaniemy się do nasiona.
A co do Boba? Oczywiście pszenicznego Ciechana.
Jakie wartości odżywcze ma bób?
Bób jest drogocennym źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza , wit. C, A i witamin z grupy B. Dietetycy cenią go natomiast za walory odżywcze – zawarty w nim błonnik, węglowodany i zdrowe tłuszcze, mogą stać się podstawą w niejednej zdrowej diecie, należy jednak pamiętać, że bób jest też dość ciężkostrawny i kaloryczny.
Uwielbiam bób, kojarzy mi się z dzieciństwem! :)
OdpowiedzUsuń