sobota, 14 lipca 2012

Mamma mia! Pizza.


Pizza na własnym cieście to genialny pomysł na imprezę. Nie kupujcie gotowych ciast, spodów do pizzy ani innych wynalazków. To nie ma sensu. Zrobienie własnego ciasta jest banalnie proste a  znajomi, docenią to że sami je przygotowaliście.


Wiadomo ile osób tyle rodzajów pizzy ale dla mnie istnieje tylko jeden rodzaj ciasta, cienkie. Odrzucam z góry wszystkie grube ciasta, w pizzy mamy mieć cienkie ciasto i basta. To które dziś proponuje ma grubość ok. 5 mm i jest chrupiące na brzegach po upieczeniu.

Poniżej proporcje na 3 pizze. 
 
Składniki:

  • 1kg mąki pszennej typu 650
  • 550ml letniej wody
  • 100 gr świeżych drożdży
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • Pomidory w puszce 
  • 1 ząbek czosnku
  • Oregano, bazylia, sól, peperoncino
Przygotowanie:
Do wody wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut. 
Przesiewamy mąkę do dużej miski (dzięki przesiewaniu ciasto będzie łatwiej wyrabiać i ładniej urośnie). Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, nie powinno się kleić do ręki. Następnie przykryte ciasto, odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby wyrosło.

Sos do pizzy przygotowujemy na bazie pomidorów. Ja używamy zawsze pomidorów z puszki ale tych całych. Krojone dla mnie mają miej smaku i mało intensywny kolor. Dodajemy czosnek,oliwę, dużo bazylii i oregano, oraz peperoncino. Sos musi być wyrazisty w smaku. Ważne jest aby sos przygotować wcześniej, żeby zdążył wystygnąć zanim będziemy go nakładać na ciasto.
Ciasto po wyrośnięciu, wyrabiamy jeszcze przez minutę lub dwie i rozkładamy na blachy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopniu przez 13-15 minut. Podstawowa zasad jest taka, że pieczemy w maksymalnie wysokiej temperaturze do momentu aż ciasto się zarumieni. Wtedy wiemy, że będzie chrupiące ale nadal soczyste.

No i tu przepis się kończy. To co położymy na cieście to już totalna dowolność. Ja osobiście lubię pizze z mozzarella na nią kładę szynkę parmeńską, trochę drobno posiekanej cebuli i żółty ser. Po upieczeniu na pizze nakładam rukolę, która dodaje smaku i wyglądu.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz