niedziela, 8 lipca 2012

Tarta ziemniaczana



Tarta, ostatnio bardzo popularne danie we wszelkiego rodzaju małych knajpach. Jak się okazuje jej przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane chociaż po pierwszej próbie proponuje wybrać wersję z gotowym francuskim ciastem. 

Poniżej przepis na tartę ziemniaczaną z własnym ciastem.

Składniki:
  • 250gr mąki
  • 200gr ziemniaków
  • Pomidor
  • Bakłażan
  • 1 jajo
  • 3 żółtka
  • 250ml śmietany 18
  • 125 gr pokrojonego masła
  • 100gr sera (kozia bryndza lub inny wyrazisty w smaku)
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oregano, cukier
 Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto, do miski wsypujemy mąkę, masło, łyżkę soli i pół łyżki cukru. Do wyrobienia ciasta używamy malaksera lub rąk. Ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy i rozwałkowujemy na bardzo cienkie (2 mm). Wykładamy nim blachę do pieczenia tarty i wstawiamy do lodówki. Po stężeniu ciasta w lodówce, nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenie i wysypujemy na papier fasolę. Wstawiamy do piekarnika na około 15minut w temperaturze 190C. Ciasta ma się przypiec na złoty kolor.

Głównym elementem wypełnienia tarty są ziemniaki. Przekładamy do miski i ugniatamy z 3 żółtkami, śmietaną, serem i przyprawami. Na ciasto, układamy bakłażana a następnie wykładamy masę ziemniaczaną. Na górę kładziemy plastry pomidora i posypujemy oregano.

Przygotowaną tartę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160 stopni.

Prawda jest taka, że z taką tartą jest podobnie jak z zapiekankami. Można dodać co się ma w lodówce i będzie dobrze, ważne żeby smaki do siebie pasowały.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz