Tarta, ostatnio bardzo popularne danie we wszelkiego rodzaju małych knajpach. Jak się okazuje jej przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane chociaż po pierwszej próbie proponuje wybrać wersję z gotowym francuskim ciastem.
Poniżej przepis na tartę ziemniaczaną z własnym ciastem.
Składniki:
- 250gr mąki
- 200gr ziemniaków
- Pomidor
- Bakłażan
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 250ml śmietany 18
- 125 gr pokrojonego masła
- 100gr sera (kozia bryndza lub inny wyrazisty w smaku)
- Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oregano, cukier
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, do miski wsypujemy mąkę, masło, łyżkę soli i pół łyżki cukru. Do wyrobienia ciasta używamy malaksera lub rąk. Ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy i rozwałkowujemy na bardzo cienkie (2 mm). Wykładamy nim blachę do pieczenia tarty i wstawiamy do lodówki. Po stężeniu ciasta w lodówce, nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenie i wysypujemy na papier fasolę. Wstawiamy do piekarnika na około 15minut w temperaturze 190C. Ciasta ma się przypiec na złoty kolor.
Głównym elementem wypełnienia tarty są ziemniaki. Przekładamy do miski i ugniatamy z 3 żółtkami, śmietaną, serem i przyprawami. Na ciasto, układamy bakłażana a następnie wykładamy masę ziemniaczaną. Na górę kładziemy plastry pomidora i posypujemy oregano.
Przygotowaną tartę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Prawda jest taka, że z taką tartą jest podobnie jak z zapiekankami. Można dodać co się ma w lodówce i będzie dobrze, ważne żeby smaki do siebie pasowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz