Ha! Ta nazwa robi wrażenie. W rzeczywistości jest to proste danie, smakuje jednak i wygląda bardzo dobrze. Można to zrobić na obiad lub kolację. Je to się paluchami, więc jest fajne. Polecam szczególnie na wiosnę lub lato. Można zabrać w plener. Same zalety :)
Składniki na pastę:
- 125 gr serka mascarpone
- 1 cytryna
- 125 gr wędzonego pstrąga
- 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoika
- Mały pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
- Cytryna
Składniki na pudding:
- Olej roślinny
- 2 duże jajka
- 100 gr mąki pszennej (poznańska)
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
Miksujemy serek,chrzan, skórkę z jednej cytryny z sokiem z połowy cytryny, dodając większość drobno posiekanego szczypiorku. Próbujemy i dodajemy do smaku soli i pieprzu. Pasta musi być wyrazista w smaku. Następnie obieramy pstrąga ze skóry i dzielimy na kawałki delikatnie dodając do pasty. Delikatnie, tak żeby nie zrobić z tego jednolitej masy. Ryba ma być widoczna i w kawałkach. Całość przykrywamy folią i do lodówki.
Przygotowanie puddingu też jest proste. Zacznijcie od rozgrzania piekarnika do 240 stopniu. Potrzebna będzie taca w której piecze się muffinki, na dno każdego zagłębienia wlejcie odrobinę oleju i wstawcie na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika. Olej ma zacząć lekko dymić.
W tym momencie no miski wrzucamy mąkę, jajka i mleko. Mocno ubijamy do momentu otrzymania jednolitej masy.
Alternatywna wersja proporcji składniowych na ciasto jest następująca. Do szklanki wbijamy jajka i patrzymy do jakiej wysokości szklanki sięgają. Przerzucamy do miski i pamiętając dokąd sięgały jajka dodajemy mąkę, a później tak samo z mlekiem.
Gotowe ciasto, delikatnie przelewamy w równych proporcjach do rozgrzanej tacy z olejem i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut. Pamiętajcie cokolwiek byście nie chcieli zrobić w trakcie pieczenia nie otwierajcie piekarnia. Pudding opadnie i będzie słabo.
Pastę posypujemy resztą szczypiorku i skraplamy sokiem z cytryny. Gotowe.
Miksujemy serek,chrzan, skórkę z jednej cytryny z sokiem z połowy cytryny, dodając większość drobno posiekanego szczypiorku. Próbujemy i dodajemy do smaku soli i pieprzu. Pasta musi być wyrazista w smaku. Następnie obieramy pstrąga ze skóry i dzielimy na kawałki delikatnie dodając do pasty. Delikatnie, tak żeby nie zrobić z tego jednolitej masy. Ryba ma być widoczna i w kawałkach. Całość przykrywamy folią i do lodówki.
Przygotowanie puddingu też jest proste. Zacznijcie od rozgrzania piekarnika do 240 stopniu. Potrzebna będzie taca w której piecze się muffinki, na dno każdego zagłębienia wlejcie odrobinę oleju i wstawcie na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika. Olej ma zacząć lekko dymić.
W tym momencie no miski wrzucamy mąkę, jajka i mleko. Mocno ubijamy do momentu otrzymania jednolitej masy.
Alternatywna wersja proporcji składniowych na ciasto jest następująca. Do szklanki wbijamy jajka i patrzymy do jakiej wysokości szklanki sięgają. Przerzucamy do miski i pamiętając dokąd sięgały jajka dodajemy mąkę, a później tak samo z mlekiem.
Gotowe ciasto, delikatnie przelewamy w równych proporcjach do rozgrzanej tacy z olejem i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut. Pamiętajcie cokolwiek byście nie chcieli zrobić w trakcie pieczenia nie otwierajcie piekarnia. Pudding opadnie i będzie słabo.
Pastę posypujemy resztą szczypiorku i skraplamy sokiem z cytryny. Gotowe.
Mamy nadzieję, że nie masz nic przeciwko, że dodaliśmy Twojego bloga do http://katalog-blogow-kulinarnych.blogspot.com/ .
OdpowiedzUsuńBędzie nam miło, jeśli dodasz nasz baner na swoją stronę.
Pozdrawiamy!
Pewnie :) Banner dodany.
OdpowiedzUsuń